Een vakantie in eigen land kan heel ontspannend zijn. Je bent hooguit een paar uur onderweg om je vakantiebestemming te bereiken. Over visa, geldige paspoorten en verplichte vaccinaties hoef je niet in te zitten. Toch kan het fijn zijn om af en toe je horizon te verbreden en een paar grenzen over te steken. Er komt dan wel wat meer regelwerk bij kijken, zelfs als je een all-inclusive-vakantie hebt geboekt. Met deze tips kun je ook ontspannen op vakantie naar het buitenland.
Documenten
Binnen de EU heb je voldoende aan een ID-kaart. Maar als je naar een land buiten de EU reist, moet je een paspoort kunnen overleggen. Als je nog geen paspoort hebt, moet je deze dus op tijd aanvragen bij je gemeente. Let op de geldigheid als je wel een paspoort hebt. De stelregel is dat het paspoort vanaf je vertrekdatum nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn.
Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze in je handbagage. Hetzelfde doe je met de polis van je reisverzekering, visa, de gegevens van je hotel en je reisbeschrijving. Denk ook aan een toestemmingsverklaring als je alleen met een of meer kinderen naar het buitenland reist.
Internet
Tenzij je binnen de EU blijft, kan het gebruik van mobiel internet behoorlijk in de papieren lopen. Om hoge internetkosten te vermijden maken veel reizigers gebruik van openbare netwerken op hun bestemming. Wees er wel op beducht dat deze openbare netwerken allesbehalve veilig zijn. Criminelen hebben doorgaans maar een paar minuten nodig om je toestel te hacken.
Gebruik daarom altijd een VPN als je wil inloggen op een wifinetwerk. Wat is VPN? De betekenis van VPN is virtueel privénetwerk. Al je dataverkeer wordt versleuteld door de VPN-server en je IP-adres wordt afgeschermd. Buitenstaanders kunnen dan geen gegevens meer onderscheppen, lezen of aan jou persoonlijk koppelen. In sommige landen, zoals China, Thailand en Turkije, is de toegang tot bepaalde websites geblokkeerd. Met een VPN kun je deze blokkades omzeilen.
Betaalmiddelen
Maak voor vertrek een afspraak bij de bank om euro’s om te wisselen voor de lokale valuta. Als je op de luchthaven pint, betaal je vaak meer provisie. Zorg er ook voor dat je bankpas en creditcard staan ingesteld op betalingen buiten de EU. In sommige landen kun je niet met je reguliere bankpas betalen, maar alleen met een creditcard.
Nekkussen
De tijd gaat sneller als je tijdens lange vluchten of treinreizen even kunt slapen. Het grote nadeel is alleen dat je wakker wordt met een stijve en pijnlijke nek. Met een nekkussen is dit probleem makkelijk te verhelpen.
Universele adapter
Als je je telefoon wilt opladen in je hotel, ontdek je dat de stekker helemaal niet in het stopcontact past. Er bestaan wereldwijd maar liefst 15 verschillende soorten stopcontacten. Met een universele adapter kun je altijd en overal je apparaten aansluiten en opladen. Een externe batterij of powerbank kan onderweg ook goed van pas komen.
Gepaste kleding
Neem even de tijd om je te verdiepen in lokale gebruiken en kledingvoorschriften. Toeristen die in badkleding, shorts en tanktops rondlopen, worden niet overal gewaardeerd. Ook als je een kerk of moskee wilt bezoeken, wordt vaak van je verlangd om schouders en benen te bedekken.
Medicatie
Een paar pleisters, aspirine en diarreeremmers kunnen altijd van pas komen. Voor medicatie die je op doktersvoorschrift inneemt, heb je mogelijk een verklaring van de huisarts nodig. Controleer of dat op jouw situatie van toepassing is en vraag de verklaring tijdig aan. Neem belangrijke medicatie altijd mee in je handbagage.