96% van de klanten bevelen Allinclusive.nl aan*

Betrouwbare partners

Unieke & voordelige arrangementen

Méér dan 15 jaar dé specialist

Bezoek Istanboel: Van architectonische parels tot historische badhuizen

Istanboel vakantie
Picture of Valerina Prins

Valerina Prins

Weinig steden spreken zo tot de verbeelding als Istanboel. Het is dan ook unieke stad, dankzij haar ligging op twee continenten tegelijk. Op het Europese gedeelte kan de cultuurliefhebber urenlang dwalen door historische straatjes, terwijl de moderne kosmopoliet op het Aziatische gedeelte ruimschoots aan zijn trekken komt. Om het beste van twee werelden te zien, steek je per veerboot snel en eenvoudig de Bosporus over.

De eerste voorbereidingen

Voordat je je kunt wentelen in de weelde die Istanboel te bieden heeft, moet je natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. De voorpret begint al met het boeken van je vlucht en het uitkiezen van je hotel. Als je dat een beetje handig aanpakt, kun je veel geld besparen op je reis en je verblijf. Luchtvaartmaatschappijen, hotels en autoverhuurbedrijven rekenen nog wel eens verschillende prijzen voor lokale en internationale klanten. Vlieg je met bijvoorbeeld Turkish Airlines, dan betaal je als Nederlander waarschijnlijk meer voor hetzelfde ticket dan wanneer je in Turkije zou wonen. Je kunt je locatie eenvoudig aanpassen met een online VPN. Kies dan voor verbinding met een Turkse VPN-server in plaats van een Nederlandse server. Voor de website van betreffende luchtvaartmaatschappij lijkt het dan net alsof je je vlucht vanuit Turkije wilt boeken.

Een VPN zorgt er ook voor dat je je smartphone of laptop met een geruster gevoel mee op reis kunt nemen. De kans is natuurlijk erg aanwezig dat je op je vakantie gebruikmaakt van openbare netwerken. Helaas zijn openbare netwerken uitermate kwetsbaar voor hackers. In principe kan iedereen die zich op hetzelfde netwerk bevindt meekijken met je online activiteiten. Ook kun je per ongeluk verbinding maken met een vals netwerk, waarvan de naam erg lijkt op dat van het originele wifi-netwerk. In dat geval stuur je je data direct door naar cybercriminelen. Schakel daarom altijd een VPN in voordat je verbinding maakt met een openbaar netwerk. Zo breng je een veilige en versleutelde verbinding tot stand en houd je hackers buiten de deur.

Bezoeken

De geschiedenis van Istanboel gaat duizenden jaren terug. In 667 voor Christus stichtten Griekse kolonisten Byzantium op de oevers van de Gouden Hoorn. Later kwam het in handen van de Macedoniërs en in 330 na Christus doopte keizer Constantijn de Grote Byzantium om tot Constantinopel. Vanaf dat moment gold Constantinopel als hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Pas in 1923 kreeg het de naam Istanboel.

De Griekse en Romeinse overheersing hebben zichtbare sporen nagelaten. De 6,5 km lange muur die Theodosius II in 413 na Christus om de stad heen liet bouwen, staat nog steeds grotendeels overeind. Sommige stukken kun je zelfs bewandelen.

Ook het Hippodroom, gebouwd in de tweede en derde eeuw na Christus, is een bezienswaardig overblijfsel van de Oudheid. De arena werd oorspronkelijk gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Septimius Severus. Later werd het Hippodroom door Constantijn de Grote uitgebouwd tot een stadion wat plaats kon bieden aan 100.000 toeschouwers.

Uit dezelfde periode stammen ook de beroemde cisternen. Deze ondergrondse wateropslagplaats speelde een belangrijke rol in een van Dan Browns boeken. De officiële naam is Yerebatan Sarnici.

In het jaar 537 startte keizer Justinianus de bouw van wat lange tijd de grootste kathedraal ter wereld zou blijven: de Hagia Sophia. Toen Constantinopel in 1453 veroverd werd door de Ottomanen, werd het gebedshuis veranderd in een moskee. Vlakbij de Aya Sofia bevindt zich een andere moskee die absoluut het bezoeken waard is. Sultanahmet Camii, gebouwd in 1609, wordt ook de Blauwe Moskee genoemd vanwege de duizenden Izniktegels die erin verwerkt zijn.

In 1459 liet de Ottomaanse sultan Mehmet de Veroveraar het Topkapipaleis bouwen. Het paleis is gebouwd rond verschillende binnenhoven en beschikt onder meer over een ziekenhuis, bakkerij en een school. Ook was de Divan, ofwel de ministerraad, hier gevestigd.

Proeven

De Turkse keuken zal menigeen ongetwijfeld bekoren. Het succes is vooral te danken aan de Ottomaanse invloeden en het gebruik van veel verse ingrediënten. Natuurlijk is het mogelijk om in Istanboel de lekkerste kebab te eten. Maar wie wat meer variatie wenst, kiest nog liever voor de traditionele mezzes. Dit zijn verschillende kleine gerechtjes die je met elkaar kunt delen. Ook de zoetekauwen worden in Istanboel op hun wenken bediend. Overal vind je er wel bakkers en patissiers die de heerlijkste baklava en Turks fruit aanbieden.

Winkelen

Als toerist zul je ongetwijfeld een keer uitkomen bij de Grote Bazaar. Deze overdekte markt biedt ruimte aan vierduizend winkels en dateert nog uit de Ottomaanse tijd. Hoewel het erg toeristisch is, blijft het toch de moeite waard om over de smalle paadjes door de sfeervolle bazaar te dwalen. Voor moderne winkelketens wijk je beter uit naar Beyoglu. Hier vind je de autoluwe winkelstraat Istiklal Caddesi.

Ontspannen

Na een dagje winkelen en bezienswaardigheden bezoeken, ben je vast toe aan wat ontspanning. De Turken begrijpen dit als geen ander. Overal tref je dan ook badhuizen en hamams aan. Voor een werkelijk unieke belevenis, moet je zeker een paar uurtjes doorbrengen in het 300 jaar oude badhuis Cagaloglu Hamam.

Picture of Valerina Prins

Valerina Prins

Van je hobby, je werk maken. Dat was mijn doel en dat is gelukt. Ik reis de hele wereld over en schrijf voor Allinclusive.nl regelmatig over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Populaire berichten

Gerelateerde artikelen

Vond je dit een leuk artikel? Wellicht zijn de volgende berichten ook interessant voor je?